Processament de la fracció líquida

Precipitació d’estruvita (fosfat de magnesi i amoni)

Precipitació d’estruvita (fosfat de magnesi i amoni)

Objectiu

Recuperació de nitrogen i fòsfor d'una fracció líquida en la forma d'un fosfat de magnesi, nitrogen i fòsfor (MAP, estruvita).

Entrades

Corrents líquids riques en P i N, productes d'altres processos

Eficiència

La principal limitació en els purins és la concentració de P. Es pot aconseguir una alta eliminació de N i P si les concentracions inicials són correctes per a una reacció completa (>95%)

Febleses

Risc de volatilització d'amoni en reactors altament airejats o amb stripping de CO2;

Productes

Estruvita (MgNH4PO4·6H2O)

Altres sortides

Efluent líquid tractat

Consums

Energia: Baixa
Aigua: No aplica
Reactius: Mitja

Inversió econòmica

Thames Water Engineering: €0.40/m3 (reactor de precipitació); Planta de purí de porc: €4.85-7.25/m3 (Reactor de cristal·lització); €2.41-3.62/m3 (reactor de cristal·lització). Ingressos quantificables: procedents de la venda de la estruvita (€200/ton)

Operació

Cost de reactius: MgO (€0.6/kg)/H3PO4 (€0.8/L)/NaOH (€0.2/L); >€1/m3 si s'utilitzen subproductes de MgO; Reactius necessaris per a la precipitació: €6/kg de NH4+ o €48/m3 (si el purín tiene 8 kg N/m3)

Observacions

El pH és un dels principals factors pel fet que canvia la concentració d'ions lliures disponibles per a la reacció, i afecta a la solubilitat de la estruvita;
Per a afavorir la seva precipitació, es recomana pujar el pH a valors entre 9 i 10.7 usant NaOH;
En el cas de purins, el pH de fem/purins (pH 7.5-8), pot incrementar-se realitzant stripping de diòxid de carboni, reduint el consum de reactius (àlcali);
Un procés previ de degradació de la matèria orgànica podria incrementar la puresa de la estruvita;

Combinació amb altres tecnologies

1. Acidificació -> Separació -> Precipitació estruvita;
2. Separació per premsat -> nitrificació-desnitrificació -> Precipitació de estruvita;
Descarrega la fitxa aquí
TRL - 9
Status Consolidada
Complexitat Mitja

Informació elaborada per

Centre tecnològic BETA